Látnivalók, környezetünk

Pilisszentkereszt a Pilis-hegy lábánál fekvő, 2200 lakosú község Budapesttől 30 km-re, szlovák és német nemzetiségű település.

A falu határában, a Pilis és a Dera-patak ölelésében láthatóak a III. Béla által 1184-ben alapított ciszterci apátság feltárt maradványai. A klastromtól nyugatra, a Pilis gyomrából felszínre törő bővizű forrás található, mely egykoron az apátság vízellátását biztosította.

A Fő út elején található az 1766-ban épült barokk stílusú római katolikus templom, mely a Szent Kereszt tiszteletére lett fölszentelve.

A plébánia mellett látható Csíkszentmihályi Róbert 2000-ben felállított III. Béla-szobra.

A Fő út 14. szám alatt tekinthető meg a település szlovák nemzetiségű lakosságának tárgyi emlékeit őrző Tájház, melynek egykori tulajdonosa kovács volt. Műhelye a ház udvarán található.

A pomázi és pilisszántói út kereszteződésében fekvő Szent Erzsébet parkban látható M. Gémes Katalin és Markolt György Szent Erzsébet-szobra.

A „sárga +” jelzésű turistaösvényen közelíthető meg a Szentkút, melynek vize a legendák szerint gyógyító hatású. A forrás mellett kápolna van, ahol Sarlós Boldogasszony ünnepén (július 2.) szabadtéri misét tartanak.

A falutól tízpercnyi sétára található a festői szépségű Szurdok, melyet a Pilis és a Visegrádi-hegységet elválasztó törésvonal mentén a Dera-patak vize formál.

A Vaskapu-völgyhöz és a Vaskapu-sziklához nem vezet turistaút, de a kitaposott ösvényeket követve páratlan szépségű szurdokot és sziklát ismerhet meg a kíváncsi turista.

Dobogókő Pilisszentkereszt közigazgatási területéhez tartozó, hazánk kiemelt turisztikai központja, a honi természetbarát mozgalom bölcsője. Itt nyitotta meg kapuját Magyarország első turistaháza, amely ma turistamúzeumként látogatható, és itt volt hazánk első sípályája is. Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, ahol a Föld szívcsakrája is található. Két kilátójából csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra és a Börzsönyre. Innen túraútvonal vezet a Rám-hegyre és a Rám-szakadékba.

Pilisszentkeresztről a piros turistajelzés déli irányban a Magas-hegyen át Pilisszántó határába ér. Az Orosdy kastély fölött a Trézsi-forrást érintve, majd lejjebb ereszkedve a Pilis oldalában, a Csillagösvényen haladva lehet eljutni a Boldogasszony kápolnába.

Pilisszentkereszt és környéke kiváló lehetőségeket nyújt a kerékpározni, kirándulni, túrázni vágyóknak. A faluban lovarda működik, ahol lovaglási lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára. A bátor látogatók a tandemben való siklóernyőzést is kipróbálhatják.